Del 23 al 29 de novembre de 2020, i per primera vegada, els Països Catalans s’uneixen per reivindicar el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva amb 76 activitats a l’entorn de la pedra seca per posar-la en valor. Aquesta setmana coincideix amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018.
L’Escala hi participa activament des del Museu de l’Escala mitjançant dues activitats. D’una banda amb la visita guiada El camí del Palau, ruta de natura i patrimoni entre parets seques al Montgrí, programada del dilluns 23 al divendres 27, de les 11 a les 13.30, en una activitat gratuïta adreçada a centres escolars, amb inscripció obligatòria.
Aquesta ruta parteix del camí dels Termes de l’Escala, que és la línia divisòria entre els actuals termes de l’Escala i Torroella de Montgrí i que fins al segle XVIII pertanyia al terme d’Empúries. A partir d’aquest punt, s’enfila cap a l’ermita medieval de Sant Maria del Palau, documentada des del segle XIII i que ha estat recentment excavada i consolidada, deixant al descobert el basament de l’antic absis del segle XI. Durant la visita s’explica com han evolucionat els cultius en aquesta zona i com estralls com la fil·loxera de finals sel segle XIX i la fred del 1956 van arrabassar, respectivament, gairebé tota la vinya i l’olivera d’aquesta àrea. A banda i banda del camí es pot observar vegetació de llentiscle, ginesta i romaní.
D’altra banda amb l’exposició temporal “Tot un món de pedra seca” que es pot visitar fins a finals de desembre al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE), una exposició que esdevé pel visitant una aproximació al que ha esdevingut i representa al nostre país, i concretament a l’Alt Empordà, la tècnica constructiva de la pedra seca, ja que mitjançant diferents panells s’expliquen les seves principals tipologies constructives, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància en el territori.
La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris. Es pot consultar el programa a l’Agenda en línia a www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca, i també al mapa d’ubicacions que trobareu en aquest enllaç.