L’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala acull una mostra fotogràfica de Pilar Aymerich

juny 14, 2022

L’exposició “Pedra, marbre… cel i mar” es podrà visitar del 17 de juny al 21 d’agost de 2022

Amb el desig de retre homenatge a una de les veus més lúcides i significatives del fotoperiodisme a casa nostra, la Fundació Vila Casas celebra, amb el suport de l’Ajuntament de l’Escala, l’exposició Pedra, marbre… cel i mar de Pilar Aymerich. La mostra ofereix un vol transoceànic que segueix els passos dels catalans que van fer les Amèriques amb 40 fotografies del cementiri de Montjuïc (Barcelona) i del cementiri de Colón (l’Havana).

Pilar Aymerich –guardonada amb el Premio Nacional de Fotografía 2021, a més de molts altres guardons–, ha fixat la mirada en els cementiris, espais de silenci on l’expressió plàstica esculpeix, amb desafiadora elegància, el descans etern. Els cementiris són grans dipòsits de testimonis que neixen de manera contemporània a les ciutats, on la imaginació i el simbolisme dels creadors i professionals que hi intervenen –arquitectes i escultors– determinen un període de la història urbana. Sovint, els cementiris han estat espais d’experimentació on s’han desenvolupat noves formes i estils.

L’exposició pretén captar la bellesa escultòrica i arquitectònica del cementiri de Colón de l’Havana i del cementiri de Montjuïc de Barcelona. Dos enclavaments –carrers 12 i 23 i Ronda del Litoral–, dues ciutats –l’Havana i Barcelona–, dos cementiris –Colón i Montjuïc. El cementiri de Colón i el de Montjuïc es creen al mateix període, darrer terç del segle XIX. Ambdues ciutats, l’Havana i Barcelona, han enderrocat les seves muralles i ’expandeixen amb innovadors llenguatges arquitectònics. Amb el pas del temps, el modernisme o art noveau predominarà en el paisatge de Colón i Montjuïc, un estil que a Cuba és conegut com a ‘català’, ja que moltes tombes i panteons modernistes van ser construïts per arquitectes i escultorsd’origen català.

 

Al cementiri de Montjuïc  conviuen diversos llenguatges estilístics:  eclecticisme, amb una certa abundor de neogòtic, modernisme i, més recentment, un cert hiperrealisme,  estils que també havien aplicat a les seves cases. Cases i panteons  que,  en alguns casos, van ser construïts tots dos pels mateixos  arquitectes. En paraules d’Aymerich: “És una exposició feta amb curiositat, per descobrir, per recordar les petjades que van deixar els nostres avantpassats i per conèixer una mica més la nostra propia història”.

L’alcalde de l’Escala,  Josep Bofill, destaca que “aquesta exposició és una nova demostració dels bons fruits que está tenint l’excel·lent col·laboració que  des de fa uns anys s’ha establert entre l’Ajuntament de l’Escala i la Fundació Vila Casas, tant pel que fa a la programació d’exposicions d’alt nivel com a altres iniciatives en l’àmbit cultural”.

Inauguració: Dijous 16 de juny a les 19h. L’acte comptarà amb l’assistència de l’artista, Pilar Aymerich; de la historiadora, Isabel Segura; de l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill i, de l’assessora d’art de presidència de la FVC, Natàlia Chocarro.

Exposició: Del 17 de juny al 21 d’agost

Lloc: L’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala

Horaris del museu: De dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 20h. Diumenge de 10h a 13h