Es tracta d’un fons que inclou aproximadament 20.000 negatius i un joc d’exposició de la mostra Barcelona Gitana, composta per 67 còpies analògiques en gelatina de plata i bany de seleni realitzades a partir dels negatius originals.
El fons constitueix un valuós testimoni de la comunitat gitana a Barcelona, plasmada en reportatges humanistes i fotografies familiars, així com de l’entorn polític, cultural i social de Catalunya durant els anys del franquisme i de la transició a la democràcia.
Aquest primer conveni de cessió en comodat se signa inicialment per un termini de quatre anys prorrogables i l’objectiu és garantir la conservació permanent del fons en les millors condicions i l’obertura progressiva de l’accés a aquests documents gràfics per part dels investigadors.
L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, i la directora de l’Arxiu Històric de l’Escala, Lurdes Boix, han remarcat “la importància històrica del fons Jacques Léonard, i especialment la responsabilitat del seu fill, Santi Léonard, en voler dipositar-lo en un centre públic i obrir-lo a la consulta”.
Jacques Alexandre Simon Léonard (París 1909-Barcelona, 1994) va passar la seva infància i adolescència a París en el sí d’una família burgesa. Durant la seva joventut, va iniciar un viatge que el va portar d’Europa a Austràlia, passant per l’Índia i altres països. En tornar al seu país, va treballar com a muntador i ajudant de direcció a una quarantena de pel·lícules. A la dècada dels anys cinquanta, es va establir com a fotògraf professional a Barcelona després d’enamorar-se de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc que treballava com a model d’artistes. Aquesta relació sentimental li va permetre fotografiar al col·lectiu com a veí, sense límits i amb l’objectiu d’explicar amb imatges la realitat dels barris on vivia. Va col·laborar amb publicacions com La Vanguardia, La Gaceta Ilustrada, Pomezia, o Sant Jordi.. El fotògraf va viure els últims anys de la seva vida a l’Escala.
L’any 2018 ja es va fer una primera col·laboració amb la família Léonard, que va generar una exposició amb una setantena de fotografies, així com diversos espais de debat, dins la programació del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, de l’Escala.