El món d’ahir
Què ens expliquen les fotografies del Fons d’Imatges de l’Arxiu Històric de l’Escala?
Fons Josep Esquirol. Imatge 1522. Arxiu Històric de l’Escala
Vista general de l’antic port de l’Escala amb uns nens al piló a primer terme anterior a 1920. L’edifici més alt darrera el piló és l’Alfolí de la Sal, que el 2017 va ser inaugurat com al Museu de l’Escala.
Situat al carrer Alfolí, a la platja de l’antic port, l’Alfolí de la Sal és un edifici noble on a la llinda del balcó principal hi ha la inscripció “1697” i possiblement acollia l’antiga Gabella de l’Escala. A partir del Decret de Nova Planta, el 1716, Catalunya va passar a ser regida per l’administració castellana i Felip V confiscà totes les salines de Catalunya i creà 15 alfolins on hi havia salines o bé ports per a la comercialització de la sal. L’Alfolí de l’Escala fou un d’ells i fornia de sal més de 200 pobles de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany i ocasionalment, el Ripollès, Osona i la Cerdanya. La sal arribava en vaixells des de les salines dels Alfacs (al delta de l’Ebre), d’Eivissa i de Torrevella (Alacant).
L’Alfolí va impulsar el desenvolupament econòmic de l’Escala al segle XVIII, a més de la duana marítima, situada al mateix edifici. El 1869 l’Estat va abolir el monopoli de la sal i en va establir el lliure comerç. L’edifici es llogà per a indústries de salaó de peix, boters i barrilers i per ales confraries de pescadors Hermandad de San Telmo (1882), La Pescadors (1915) i el Pòsit de Pescadors (1918). El 1976, l’edifici estava en perill d’enderroc. Llavors la Comissió de Defensa de l’Arquitectura Popular va iniciar una campanya que l’aconseguí salvar, l’any 1978, amb la declaració del Ministeri de Cultura com a Monument Històric Artístic d’Interès Local. El 1984 la Generalitat el declarà Monument d’Interès Nacional i, el 1993, Bé Cultural d’Interès Nacional. Després de la campanya del Centre d’Estudis Escalencs “L’Alfolí pel poble”, l’any 2006, l’Ajuntament el va adquirir i el començà a restaurar fins que el 2017, va ser inaugurat com a Museu de l’Escala. A la primera planta s’hi pot visitar l’exposició “l’Escala i la mar d’Empúries”, un recorregut que mostra la transformació del paisatge a través de la història. Al segon pis, es pot visitar l’Espai Víctor Català per conèixer la biografia i l’obra escrita i artística de l’escriptora universal Caterina Albert i Paradís, Víctor Català. Les sales de la planta baixa són per a exposicions temporals i activitats culturals com concerts, conferències o cineforum.
Més informació:
Boix, L i Piñero, M-D. L’Escala i Empúries. Quaderns de la Revista de Girona. 2018.