L’ALFOLÍ DE LA SAL-MUSEU DE L’ESCALA ACULL UNA CONFERÈNCIA QUE EXPLICA EL CAMÍ QUE ESTÀ SEGUINT LA FESTA DE LA SAL CAP EL SEU RECONEIXEMENT PER PART DE L’UNESCO
El passat divendres 18 de setembre, en el marc d’aquesta edició diferent de la Festa de la Sal per la pandèmia que estem vivint, es va fer una conferència a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala per explicar en quin procés es troba la Festa de la Sal per a ser reconeguda per l’UNESCO com a bones pràctiques en patrimoni immaterial mundial.
La conferència va anar a càrrec de Lurdes Boix, directora del Museu de l’Escala i de Jaume Badias, tècnic de Patrimoni, i portà per títol “La Festa de la Sal, en el camí de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco”. S’explicà com s’havia treballat en un informe de més de 50 pàgines i un vídeo de 10 minuts on s’expliquen els valors de la Festa de la Sal i perquè des de l’Escala creiem que poden ser reconeguts per l’UNESCO.
Es va explicar com la Festa de la Sal s’articula a partir de diferents elements que la fan única. Una són els antics oficis mariners que es recreen i dels quals es deriven tallers, per exemple, de restauració de barques, i on els més grans ensenyen els més joves per a que perduri el llegat. Una altra són les danses tradicionals com el Ball del Drac, la Farandola i el Ball de Nyacres, sense obviar les cançons tradicionals que s’han recuperat i que transmet el Cor Indika ni la cuina feta pels mateixos pescadors de l’Escala.
En el mateix acte es va fer un homenatge a Joan Costa Gamell i Maria del Mar de Cruz Arranz, col·laboradors de la Festa de la Sal traspassats recentment.