El III Simposi Diàlegs per l’Escala es dedicarà al patrimoni cultural i natural

març 8, 2023

Se celebrarà els dies 24 i 25 de març a l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala

 L’Ajuntament de l’Escala organitza aquest mes de març (24 i 25 de març) la tercera edició del Simposi Diàlegs per l’Escala, que en aquesta ocasió es dedicarà a “La protecció del patrimoni cultural i natural, eines de futur”. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del correu museu@lescala.cat.

“Aquest simposi es planteja per debatre sobre un concepte tant transversal com és el patrimoni cultural i natural. Des d’una perspectiva àmplia, definint conceptes genèrics i baixant sobre el terreny per acabar analitzant el passat, el present i el futur”, remarca el regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Martí Guinart, el qual destaca la importància de “revisar el passat per ajudar-nos a imaginar el futur”.

En aquest sentit, s’han previst ponències de destacats professionals i institucions vinculats a la protecció i difusió del llegat patrimonial del país, en un simposi que segueix la idea dels dos anteriors, de continuar en la línia de planificar el futur de l’Escala generant pensament a l’entorn del nostre patrimoni.

“L’Escala és un dels pobles que, malgrat les dimensions reduïdíssimes del seu terme municipal (16,4km2), acull més quantitat i diversitat d’elements patrimonials de Catalunya: situada entre dos parcs naturals, amb un connector biològic, amb necròpolis de fa 6.000 anys, la ciutat grega i romana d’Empúries, els masos medievals, cases del barri vell que s’originen al segle XVI i fins a l’actualitat…”, argumenta Martí Guinart.

El Simposi Diàlegs per l’Escala va néixer el 2014, amb una primera edició dedicada a la “Planificació, turisme i territori: la regeneració urbana en municipis turístics costaners”, on l’objectiu era debatre sobre la incidència de l’urbanisme en la millora de les poblacions dedicades als serveis turístics.

El 2019 es feia la segona edició, sota el títol “De poble a ciutat, una nova governança”.

Aquesta tercera edició del simposi es farà a l’Alfolí de la Sal i té una primera part (divendres 24 de març) dividida en cinc diàlegs, que se centraran en:

-El patrimoni arqueològic, reptes de futur. Hi participaran Maite Miró, cap del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat; Marta Santos, coordinadora del MAC-Empúries i Josep Burch, professor d’arqueologia de la Universitat de Girona.

-Els espais naturals com a elements de protecció del patrimoni. Amb Ramon Alturo, director del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, i Ferran Codina, arqueòleg.

-Patrimoni arquitectònic: Rehabilitació i usos. Amb Marc Riera, president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Irene Llusent, cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, i Josep Maria Fortià, arquitecte especialitzat en patrimoni arquitectònic i cap de l’equip redactor del Pla Especial de Patrimoni i Catàleg de l’Escala.

-Protecció i revalorització del patrimoni natural. Amb Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i Joandomènec Ros, catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.

-El patrimoni marítim i la recuperació del patrimoni immaterial. Amb Elvira Mata, exdirectora del Museu Marítim de Barcelona i presidenta honorària de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM); Ramon Ripoll, arquitecte; i Lurdes Boix, directora del Museu de l’Escala i vicepresidenta de l’AMMM.

La jornada de divendres la presentaran l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, el president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Marc Riera, i la cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, Elena Belart. Abans dels diàlegs, hi haurà una introducció de Carles Duarte, expresident del Consell Nacional de la Cultural i de les Arts, i una ponència inaugural sobre el paisatge cultural, a càrrec d’Eduard Carbonell, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El simposi es tancarà dissabte amb diverses activitats complementàries. D’una banda, una xerrada sobre la rehabilitació del patrimoni arquitectònic, amb l’exemple de l’Alfolí de la Sal, la qual serà a càrrec de Joan Viader, arquitecte del despatx Fuses i Viader, que va dissenyar la restauració de l’Alfolí de la Sal com a Museu de l’Escala. Seguirà una xerrada sobre “El patromini com a actiu turístic”, a càrrec de Dolors Vidal (Facultat de Turisme de la UdG) i, finalment, es descobrirà una placa commemorativa en homenatge a les entitats i persones que van participar a la campanya per salvar l’Alfolí de la Sal i el Cementiri Marí. Hi participaran Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Eduard Carbonell, exdirector general de Patrimoni Cultural, i Josep Tero, cantautor escalenc i impulsor de la Comissió de Defensa de l’Arquitectura Popular. Finalitzarà el simposi amb una visita guiada al barri vell.