El Museu de l’Anxova i de la Sal acull l’exposició temporal “Tot un món de pedra seca”, una tècnica ancestral reconeguda per l’UNESCO.

jul. 17, 2020

Des del 6 de juliol i fins al mes de desembre es podrà visitar al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) l’exposició “Tot un món de pedra seca”. Aquesta exposició inicialment s’havia d’inaugurar el passat mes de març però degut a l’estat d’alarma vinculat a la pandèmia de la COVID-19 s’ha traslladat a aquest juliol. El plantejament d’aquesta exposició formava part d’un ampli programa sobre el coneixement de la tradició constructiva basada en la pedra que també incloïa un cicle de conferències, visites guiades i tallers sobre la pedra seca, activitats que s’han posposat fins al proper mes d’octubre.

L’exposició “Tot un món de pedra” esdevé pel visitant una aproximació al que ha esdevingut i representa al nostre país, i concretament a l’Alt Empordà, la tècnica constructiva de la pedra seca, ja que mitjançant diferents panells s’expliquen  les seves principals tipologies constructives, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància en el territori.

Totes aquestes activitats responen a la voluntat d’explicar des de l’Ajuntament de l’Escala, i concretament des del Museu de l’Anxova i de la Sal, que el coneixement d’una activitat com la construcció de la pedra seca, i de la qual l’Escala en té mostres significatives a zones com Vilanera o al camí del Termes, pot ser reconegut per l’UNESCO.

Aquesta exposició itinerant que esdevé una proposta pedagògica ha estat produïda per COL·LABORAxPAISATGE, un projecte coordinat per ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya) i amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. És un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i cofinançat pel FEDER.

Aquesta exposició coincidirà amb el taller de pedra seca programat per a dos dissabtes al matí del mes d’octubre i que es farà en l’antic camí de Vilanera als Recs en un tram que fa uns mesos va patir espoli de pedra i que ha quedat sensiblement malmès. S’inaugurarà també un rètol històric de senyalització de la tècnica de la pedra seca i de l’antic camí de Vilanera als Recs, inclòs en el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.