El Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala acull una sessió online amb biòlogues de l’Antàrtida pels alumnes de 1r d’ESO de l’Escala

febr. 15, 2024

Aquest dimecres 14 de febrer, amb l’objectiu de divulgar i donar a conèixer el seu treball així com l’experiència de treballar i viure a l’Antàrtida durant dos mesos, dues biòlogues del CSIC s’han conectat online des de la base científica amb 117 alumnes de 1er d’ESO de l’Institut El Pedró de l’Escala.

Les biòlogues Clara Serrano i Núria Trillo, pertanyents del Grup de Recerca Canvi Global, Genòmica i Biogeoquímica Marina de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua de Barcelona (IDAEA-CSIC), treballen en l’anàlisi de contaminants orgànics persistents co el plàstic a l’Antàrtida i als oceans, així com les potencials vies de biodegradació d’aquests. Aquest estudi forma part d’un projecte nacional de recerca científica a les bases antàrtiques espanyoles de les Illes Decepció i Livingston (a la Península Antàrtica). En els darrers anys els projectes científics a l’Antàrtida han provocat que es generés un equip de comunicació  amb l’objectiu de difondre la recerca a través de les xarxes socials i activitats presencials i online a escoles i és per aquest motiu pel qual s’ha dut aquesta sessió online al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE)

Per a poder participar en aquesta activitat l’octubre passat es va fer una campanya per tot l’estat espanyol i es van presentar un gran nombre de candidatures de centre d’ensenyament i de museus amb activitats pedagògiques per acollir aquestes sesssions i finalment el MASLE va ser un dels 6 escollits de tot l’estat. En aquesta sessió la sala d’audiovisuals del MASLE ha acollit 117 alumnes els quals, després de que les biòlogues expliquessin quines són les seves tasques i també com és el día a día en una base científica a l’Antàrtida han pogut fer diferents preguntes a les científiques. Les qüestions plantejades anaven des de la dieta diària, l’higiene, el temps o la fauna, fins a aspectes tant actuals com la contaminación i el canvi climàtic. Precissament les dues biòlogues han certificat que el canvi climàtic a l’Antàrtida cada cop és més visible amb la paulatina regressió de la capa de gel i la disminució de la superficie dels glacials.

D’altra banda cal destacar que l’equip està format majoritàriament per dones apassionades per la ciència i l’exploració polar. Amb aquesta sessió s’ha valorat la Importància de promoure la igualtat de gènere en l’àmbit científic i de recerca, i a servir com a models a seguir per a altres dones joves que aspiren a curses a STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). La seva presència a l’Antàrtida i les seves activitats de divulgació no només contribueixen a l’avenç del coneixement científic, sinó que també reflecteixen el nostre compromís amb la diversitat i la inclusió a la comunitat científica.