Presentació del llibre El molí de Sant Vicenç de l’Escala amb motiu dels 125 anys de la central elèctrica del molí.
El 29 d’octubre de 1895 l’Escala era el primer poble de l’Empordà i un dels primers de Catalunya en estrenar l’enllumenat elèctric. Aquest fet va ser possible gràcies a la instal·lació, per part del marquès de Dou, d’una central elèctrica al molí de Sant Vicenç, de la seva propietat. Aquell dia, l’Escala va fer una gran festa per celebrar la instal·lació de 113 punts de llum que il·luminarien els carrers i 3 fanals d’arc voltaic, dos a la platja de l’antic port i un al port d’en Perris que havien de fer llum als mariners en cas de mal temps.
A causa de la pandèmia s’ha hagut d’ajornar la celebració d’aquesta efemèride i es farà el 22 de maig d’enguany, en el Molí on estava instal·lada la central.
L’acte consistirà en una visita guiada, a les 11h, per l’entorn del Molí, visitant el pont del rec Cinyana, la bassa del molí, les restes de la capella de Sant Vicenç i acabant a l’interior de la sala de les moles. A les 12h tindrà lloc la presentació del llibre El Molí de Sant Vicenç de l’Escala, editat per l’Ajuntament a partir de la recerca feta des del Museu de l’Escala. És el tercer volum de la col·lecció Viu el patrimoni de l’Escala (el primer es va dedicar al Cementiri mariner i el segon a Cinclaus), que vol difondre d’una manera amena el patrimoni del municipi. L’acte s’inclou dins de les XII Jornades del Centre d’Estudis Escalencs i es farà al Molí amb aforament limitat. Cal reserva prèvia a inscripcions.lescala.cat
El dies 24, 25 i 26 de maig l’Escala ha acollit la gravació d’un capítol del programa “Un país mágico” que emet TV2.
Aquest programa, presentat pel mag Miguel de Lucas, des de l’any 2017 s’emet per TV2 i pel Canal Internacional de TVE i en cada capítol es mostren pobles i ciutats de l’estat espanyol amb llocs singulars i persones especials per explicar la seva cultura popular, les seves tradicions, la seva història i el seu patrimoni.
Durant aquests dies l’Escala s’ha convertit en un plató i s’han enregistrat diferents persones vinculades als coneixements i a les tradicions escalenques en espais tant emblemàtics com la torre de Montgó, la casa de pescadors de can Cinto Xuà, l’Alfolí de la Sal, el Museu de l’Anxova i de la Sal, el cementiri mariner i el Clos del Pastor.
El programa dedicat a l’Escala, que forma part de la cinquena temporada, està previst que sigui emès aquest proper estiu i serà anunciat amb anterioritat.
Cal ressenyar que l’Escala serà la quarta localitat catalana després de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona protagonista d’un capítol d’aproximadament seixanta minuts.