El passat dissabte 24 d’octubre va començar el 1er “Taller de Restauració de parets de pedra seca” a Vilanera, al terme de l’Escala. Aquest taller s’ha concebut en dues parts: els dissabtes 24 i 31 d’octubre.
Aquest taller, organitzat des del Museu de l’Escala i que compta amb el monitoratge de l’empresa especialitzada PratComú, es fa a l’antic camí ramader de Vilanera als Recs en un tram que fa uns mesos va patir un espoli de pedra denunciat en el seu moment i que ha quedat sensiblement malmès. Cal destacar que aquesta convocatòria ha tingut un gran ressò i en pocs dies es van omplir les places ofertes, reduïdes per qüestions de seguretat sanitària vinculada a la pandèmia COVID-19.
Com a conseqüència d’aquesta gran resposta des de l’Ajuntament de l’Escala s’està plantejant una segona edició pensant en la primavera del 2021.
A més aquesta activitat se suma al seguit d’accions fetes des de l’Escala de cara al coneixement i difusió de la pedra seca, técnica i coneixements recentment reconeguts com a patrimoni immaterial per l’UNESCO. D’una banda, en el marc de la XI Jornada del Centre d’Estudis Escalencs, el passat divendres 23 d’octubre, a les 19 h, es va dur a terme, al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE), la taula rodona “La pedra seca, un patrimoni humil”. Hi van participaran Maite Oliva i Càndid Miró, de l’Associació ADRINOC, l’arqueòleg Ferran Codina i l’especialista en patrimoni escalenc Jaume Salvat.
A més de la taula rodona i el taller, el Museu de l’Anxova i de la Sal acull des del passat mes de juliol l’exposició “Tot un món de pedra seca”. Aquesta exposició esdevé pel visitant una aproximació al que ha esdevingut i representa al nostre país, i concretament a l’Alt Empordà, la tècnica constructiva de la pedra seca, ja que mitjançant diferents panells s’expliquen les seves principals tipologies constructives, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància en el territori.
Una altra acció destinada a la descoberta i el coneixement de la pedra seca ha estat la nova ruta engengada aquest estiu des del MASLE anomenada la Ruta Camí del Palau. Aquesta ruta guiada parteix del camí dels Termes de l’Escala, que és la línia divisòria entre els actuals termes de l’Escala i Torroella de Montgrí. A partir d’aquest punt, s’enfila cap a l’ermita medieval de Sant Maria del Palau, documentada des del segle XIII i que ha estat recentment excavada i consolidada, deixant al descobert el basament de l’antic absis del segle XI. Aquesta ruta nodreix de coneixements ja que durant el recorregut els visitants poden observar les construccions de paret de pedra seca, que tancaven les finques que ara són de pinedes i olivars i antigament de vinya.