Fons d'imatges Vernon Richards

ARXIU > FONS D’IMATGES > VERNON RICHARDS

VERNON RICHARDS (1915-2001)

 

Neix a Londres el 1915. Ja de ben petit s’interessa pels ideals anarquistes de la mà del seu pare. Estudia enginyeria a la Universitat de Londres i comença a treballar d’enginyer civil construint vies de tren del 1939 al 1945, coincidint amb la Segona Guerra Mundial, i després amb la seva dona, l’escriptora italiana Marie Louise Berneri, com a free-lance, en la seva afecció preferida, la fotografia. Gràcies a l’amistat amb escriptors com Gerald Brenan i George Orwell, va poder prendre fotografies de la seva vida privada. El 1953 publica el llibre Lessons of the Spanish Revolution.

L’any 1957 descobreix l’Escala treballant per la Wayfarers Travel Agency, una companyia londinenca de viatges per a promocionar el turisme en llocs pocs coneguts però amb bellesa natural i interès cultural. Ell mateix explica el seu encontre amb l’Escala, que va tenir lloc concretament al cafè de can Trenta mentre uns pescadors cantaven abans de sortir a pescar. ”Visitant l’Escala em vaig sentir atret de seguida per aquest encantador poble de pescadors. Vaig conèixer-ne alguns de carácter independent i noble”. L’any següent ja hi començava a organitzar vacances.

El paisatge i la gent del poble esdevindran una fita per al fotògraf tal com ell mateix reconeixia en un dels seus catàlegs on apareixen fotografies de l’Escala, al costat d’altres d’arreu del món: “L’Escala era el meu poble preferit de la Costa Brava i moltes de les persones que hi vaig conèixer varen ser amics meus. Va ser durant aquests anys que vaig fer aquestes fotografies que he inclòs en el catàleg no com a reportatge, sinó perquè m’agradaven des del punt de vista artístic”

L’any 1999 el seu amic Peter Clements, resident a l’Escala, feia donació de 300 negatius de Vernon Richards al nostre arxiu. La seva visió com a estranger completa sens dubte el panorama gràfic de l’Escala amb imatges que captava sobre la venda del peix, les ballades de sardanes, les platges solitàries, i els rostres dels nostres pescadors més grans.