Inauguració de l’espai VICTOR CATALÀ – CINCLAUS

juny 29, 2019

29 de juny de 2019

INAUGURACIÓ  DE L’ESPAI VÍCTOR CATALÀ – CINCLAUS

El dissabte 29 de juny, s’estrenà el segon espai dedicat a Víctor Català. En aquest cas, a la capella de Santa Reparada, antiga propietat de l’escriptora adquirida per l’Ajuntament de L’Escala. S’hi exposen fotografies de l’autora i la seva vinculació amb al món rural i concretament amb Cinclaus, on ella tenia propietats i on a més va excavar la capella.

La relació de Caterina Albert, Víctor Català, amb Cinclaus s’origina pel fet que un avantpassat de la família Albert, en Martí Paradís i Oller, es dedicava al comerç amb Amèrica i un cop es va enriquir, comprà aquests masos i terres del terme de Cinclaus.

De fet, l’any 1850 Martí Paradís i Oller, que era l’avi matern de Caterina Albert, compra el mas Peraquintana i Albornar. L’any 1877 Caterina Farrés i Sureda, àvia materna de l’escriptora, compra el mas Concas. Deu anys més tard també acaba comprant les propietats del mas Sastre, que comprenien un paller però també la capella de Santa Reparada fins que el 1897 es divideix l’heretat del mas Sastre i Caterina Farrés conserva el paller, la capella, part de les terres i obre al culte la capella de Santa Reparada.

Caterina Albert, Víctor Català, va ser un personatge molt polifacètic, ja que a més d’escriptora dibuixava i pintava i va ser molt aficionada a l’arqueologia i a l’etnologia. L’any 1908 s’inciaren les excavacions oficials a les ruïnes d’Empúries i de ben segur això influí en la decisió de Caterina Albert d’iniciar les excavacions a Cinclaus, concretament a la capella de Santa Reparada. Sembla ser que sota la llinda descobrí restes d’un mosaic d’època romana, entre altres restes arqueològiques que localitzar i inventariar amb detall, seguint la metodología de treball de camp arqueològic. Així aconseguí una extensa col·lecció que malauradament li fou confiscada durant la guerra civil, entre els anys 1936 i 1939.

I és que Cinclaus està molt vinculat a Caterina Albert, Víctor Català, a través de la seva mare Dolors Paradís i Farrés, que l’any 1917 va restaurar la capella i va crear l’aplec de Santa Reparada, celebrat el tercer diumenge de setembre.

La vinculació de Caterina Albert és tan forta amb Cinclaus que se li atribueixen els goigs de Santa Reparada. Segurament l’aplec va deixar empremta en l’escriptora, de fet Solitud s’escriu quan l’aplec era més concorregut per la gent de la contrada.

La vinculació de la família Albert amb Cinclaus ha estat fonamental per donar a conèixer i reivindicar-lo. Lluís Albert explica com per la vigilia de Santa Reparada, a l’espaiosa entrada de la casa pairal, la germana de Caterina Albert, l’Amèlia, preparava artístiques garlandes amb flors per engalanar el dovellat dintell de la porta entrada, l’altar barroc i la petita nau. L’endemà anaven tots amb tartana cap a Cinclaus. Després de l’ofici, l’àpat de festa amb parents, amics i convidats es feia a la sala menjador del mas Concas.

A la tarda, davant la capella hi havia una ballada de sardanes. L’any 1922 Caterina Albert, en la seva faceta de recuperació de la cultura popular, hi va organitzar una ballada del contrapàs llarg de l’Empordà. El mateix any va excavar junt amb el seu germà Francesc el subsòl de la capella i hi trobà un mosaic, unes inhumacions i fragments de cerámica dels segles II i I aC.

L’any 1997 l’Ajuntament de l’Escala va adquirir la capella i la Generalitat de Catalunya va procedir a la seva restauració. En l’excavació practicada pels arqueòlegs d’Empúries l’any 2003 es varen posar en evidència restes romanes del mosaic que havia excavat Caterina Albert.

Actualment, la capella de Santa Reparada forma part dels Espais Víctor Català, juntament amb l’Espai Víctor Català de l’Alfolí de la Sal, al centre de l’Escala, i també del futur Espai Víctor Català-Clos del Pastor, que recollirà la seva trajectòria com a escriptora però també com a pintora.