Aquest dimecres dia 10 de març la tècnica de restauració arqueològica Maria Molinas, de l’empresa Àbac, ha recollit una de les peces amb més valor de les exposades a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala i que ha d’anar temporalment a Barcelona per ser una de les peces estrella de l’exposició temporal “L’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització”
Es tracta d’una placa de plom amb una inscripció ibèrica procedent de la necròpolis de Les Corts (Empúries) del segle II-I a.C. i que forma part de la col·lecció Víctor Català. Aquesta placa conserva els suports de ferro i originàriament havia estat inserida en una columna de pedra per a ser exposada en un entorn funerari.
Aquesta placa estarà més d’un any a Barcelona ja que després de ser exposada en el marc de l’exposició temporal será restaurada. “L’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització” s’inaugurarà el dia 29 d’abril i es podrá veure a la seu del Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) fins el 22 de gener de 2022
En aquesta mostra es vol fer una nova mirada i una actualització de la història i la civilització dels pobles ibers a partir de les investigacions realitzades des de finals dels anys noranta del segle passat, quan es va celebrar l’última gran exposició internacional sobre el tema: “Els ibers, prínceps d’Occident”. S’hi podran veure més de 400 objectes provinents de 30 museus i institucions d’Espanya i França, amb la intenció de respondre a sis “enigmes” que intenten resoldre els investigadors i arqueòlegs, com quina llengua parlaven, en què creien i d’on venien?
L’exposició està comissariada per David Asensio (professor de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona), Núria Molist (conservadora de la col·lecció ibèrica del MAC Barcelona i responsable de la seu d’Olèrdola del MAC), Gabriel de Prado (responsable de la seu d’Ullastret del MAC) i Carme Rovira (responsable d’exposicions del MAC).
A més de la placa de plom provinent de l’Escala s’hi podran veure altres joies de la cultura ibèrica com l’escultura del genet llancejant un guerrer, de Porcuna (Museu de Jaén); l’escultura del tors de guerrer amb cuirassa (Museu de l’Alcúdia d’Elx, Alacant); el Cip funerari dels genets ibèrics de Coimbra de Barranco Alto (Museu de Jumilla, Múrcia), i l’anomenat Tresor de Tivissa, Tarragona (Museu d’Arqueologia de Catalunya)