L’Escala acollirà un Simposi Internacional sobre l’Esclavatge amb especialistes catalans, africans i europeus

març 21, 2024

Amb el títol “L’ESCLAVATGE (S. XV-XIX) I LES SEVES SEQÜELES. El repte dels museus i la societat davant del relat de l’esclavatge” el proper divendres 17 de maig el Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) acollirà un simposi amb especialistes internacionals.

El tràfic negrer a través de l’Oceà Atlàntic es va realitzar durant gairebé 400 anys. Es calcula que més de 15 milions de persones varen arribar esclavitzades a les colònies americanes, però les víctimes són moltes més si es té en compte els que morien pel camí. Aquest comerç d’esclaus va enriquir enormement els països europeus, així com les ciutats i els colons americans. A partir de l’any 2007, any del Bicentenari de l’Abolició de l’Esclavitud, alguns països europeus com Anglaterra, França, Holanda o Bèlgica han afrontat el repte de reconèixer la seva participació en aquesta ignomínia històrica i assumir-ne les seves responsabilitats. No ha estat aquest un camí ràpid ni fàcil ans el contrari. Però tot i la polèmica suscitada en aquests territoris hi ha hagut la voluntat política d’afrontar el fet i desenvolupar una sèrie d’accions de informació a les seves respectives comunitats, també a partir dels seus museus, els espais públics i a les escoles.

Precisament Catalunya va participar activament també d’aquesta pràctica a partir de la segona meitat del segle XIX. Fins ara poques han estat les accions, al marge de les acadèmiques, per tal d’assumir-ne la participació i tot just s’ha iniciat un camí que encara aixeca recel. Per això l’Escala es vol sumar a la difusió de la història de l’esclavatge que es porta a terme des de diferents museus del món, sota els auspicis de la UNESCO i de l’ICOM, afavorir el camí de la reflexió sobre el fet històric i les seves conseqüències, i fomentar de forma decidida la cultura de la pau, aportant també la mirada africana sobre aquest tema. Precisament l’any 2024 coincideix amb el 185è aniversari de tres fets significatius relacionats amb l’esclavatge, dos dels quals vinculats al negrer Pere Manegat Sellés, nascut a l’Escala:

–       1839: Fundació de la primera factoria espanyola d’esclaus a Cabinda (actual Angola) per part del negrer Pere Manegat Sellés (nascut el 1788 a l’Escala).

–       Febrer de 1839: judici a Pere Manegat, a Sierra Leone, on fou declarat culpable de tràfic negrer i li confiscaren la goleta Isabel.

–       2 de juliol de 1839: Revolta dels 53 esclaus del vaixell espanyol Amistad, liderats per Sengbe Pieh (Sierra Leone). Arribats a la costa d’Estats Units i després del judici. el Tribunal Suprem els declarà lliures el març de 1840.

 

En aquest simposi es dialogarà amb especialistes de primer nivell dos temes, per una banda el paper dels museus per a incorporar el relat de l’esclavatge a les exposicions permanents i per altra debatrem amb antropòlegs, historiadors i immigrants africans les seqüeles que se’n deriven, com el racisme i els seus estereotips, la desigualtat social i els patrons discriminatoris. Per a desenvolupar aquest simposi es comptarà amb especialistes com Gustau Nerín Abad,antropòleg i historiador, Elvira Mata, presidenta honorària de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània i exdirectora del Museu Marítim de Barcelona, Eloy Coly, gerent i conservador en cap de la Maison des Esclaves de Gorée (Senegal); Hassoum Ceesay, historiador, director general i conservador dels museus de Gàmbia i Christian Block, del Museu d’Aquitània de Bordeus (França). També es comptarà amb la participació d’Aliou Diatta (Senegal) i Ibrahim Fatajó (Gàmbia), dos immigrants africans residents a Catalunya.

D’altra banda durant el Simposi es farà la primera projecció a Catalunya del film “A ilha dos Escravos” que serà presentat per la seva directora artística, l’escalenca Maria Rosa Ros. Cal ressenyar que l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, inaugurarà l’exposició: “Monuments de la Ruta de l’Esclavatge de la UNESCO a l’Àfrica occidental. L’altra mirada” i la directora del Museu de l’Escala, Lurdes Boix, presentarà el llibre del mateix títol, fruit del seu treball a Àfrica occidental. L’exposició es podrà visitar al MASLE fins el 31 de desembre d’enguany. Prèviament a la celebració d’aquest Simposi s’haurà inaugurat una placa en el Cementiri Mariner en record de les víctimes de l’esclavatge. El simposi es clourà amb un petit concert de kora a càrrec del griot africà Momi Maiga.

Aquest Simposi dóna continuïtat a accions realitzades des del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala amb l’objectiu de donar a conèixer aquest passat vergonyós que les  societats modernes occidentals tenen el deure d’afrontar. En aquest sentit el passat 2023 es va presentar i publicar el Full d’Història Local núm. 123 amb el títol “Comerciants i negrers escalencs a Cuba”, a càrrec de Jesús Faig Sureda.

Descarrega el programa en PDF