Els passats dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre es va celebrar, al Museu del Mar de Piran, Eslovènia, el el 27è Fòrum de Patrimoni Marítim de la Mediterrània, amb el lema “La mar que ens uneix”. Aquest Fòrum, organitzat per l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM) agrupa diferens museus d’arreu d’aquesta mar i de Portugal. Aquesta associació va nèixer l’any 1993 impulsada des del Museu Marítim de Barcelona (MMB) per coordinar i que impulsar una xarxa de cooperació en l’arc mediterrani per a facilitar la comunicació i la col·laboració entre els museus marítims.
Entre aquesta diversitat de museus marítims que hi ha a la Mediterrània es va debatre sobre diferents temes i es van exposar diferents experiències. Des del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) es van exposar exemples de recuperació del patrimoni marítim. També es varen presentar projectes d’altres municipis catalans com Tarragona, Barcelona, Lloret de Mar, i també de Gènova, Venècia, i altres ciutats d’Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Portugal.
En el marc d’aquest Fòrum el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de l’Escala, Martí Guinart, va demanar que l’Escala fos la seu d’un Fòrum de l’AMMM, proposta molt ben rebuda i que probablement serà de cara a l’any 2025, de manera que l’Escala rebrà, durant tres dies, una nombrosa delegació d’especialistes en patrimoni marítim.
D’altra banda el MASLE va recollir més suports de cara a la candidatura UNESCO per la Festa de la Sal i l’organització va destacar que és la festa marinera organitzada des d’un museu amb més implicació de la comunitat de tota la Mediterrània.
Des de l’any 2009 el MASLE forma part de l’AMMM juntament amb altres museus, institucions i entitats culturals d’altres països com Argèlia, Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Gibraltrar, Grècia, Itàlia, Malta, Montenegro, Portugal, Mònaco i Turquia, amb un total d’una seixantena de membres.
Actualment Lurdes Boix, directora del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE) exerceix com a vicepresidenta primera del’AMMM.