L’exposició i la publicació sobre les nanses produïda pel Museu de l’Anxova i de la Sal es presenta a Sant Feliu de Guíxols

nov. 15, 2021

El passat dissabte dia 13 de novembre, en el marc de la III Jornada de Recerca Etnològica de la Costa Brava, celebrada al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, es va presentar, per part dels tècnics del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE), l’exposició i la publicació realitzada sobre les nanses.

La ponencia dugué el títol Recerca aplicada sobre nanses i nansaires: exposició i inici de la col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal. Anà a càrrec de Josep Mercader cisteller investigador i  Mariona Font i Jaume Badias, tècnics del MASLE. S’explicà com es va concebre l’exposició actualment visitable al MASLE i també la publicació El nansaire, primer títol de la col·lecció  Els oficis de la Festa de la Sal. S’explicà com aquesta col·lecció neix amb la voluntat de recuperar i difondre el patrimoni vinculat a la confecció d’estris, eines, arts i bastiments emprats en els oficis i activitats que es mostren en la Festa de la Sal de l’Escala.

Es va explicar com aquesta exposició recull les diferents variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular elaborades al litoral mediterrani dels Països Catalans, a partir de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller de Torroella de Montgrí. El visitant, mitjançant diferents plafons, fotografies i peces podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals (canya, branca d’olivera, tamariu…), entendre per a quin tipus d’espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.

En l’exposició temporal hi ha un apartat dedicat a les nanses i als nansaires de l’Escala amb l’exposició de diferents nanses i jombines del fons del museu, fotografies de persones vinculades a les nanses de l’Escala, així com un audiovisual de l’any 1992 on l’escalenc Mariano Callol Zit enllesteix una nansa davant d’una de les barraques de la Creu.