L’exposició “NANSES I PESCADORS” produïda a l’Escala ja es pot visitar a Sant Feliu de Guíxols

jul. 8, 2022

L’exposició temporal “Nanses i pescadors”, que es va inaugurar el juliol de l’any passat al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE) i es pogué visitar fins el darrer Sant Joan, arriba a Sant Feliu de Guíxols, concretament a l’edifici del Salvament Marítim, un dels edificis més emblemàtics del municipi ganxó, espai vinculat al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Aquesta exposició recull les diferents variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular elaborades al litoral mediterrani dels Països Catalans, a partir de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller de Torroella de Montgrí. L’exposició que es va presentar a l’Escala i que ara es pot visitar a Sant Feliu de Guíxols compta amb un apartat dedicat a les nanses i als nansaires de l’Escala amb l’exposició de diferents nanses i jombines del fons del MASLE, fotografies de persones vinculades a les nanses de l’Escala, així com un audiovisual de l’any 1992 on l’escalenc Mariano Callol Zit enllesteix una nansa davant d’una de les barraques de la Creu. En aquesta ocasió també s’hi exposa una sel·lecció de peces de Sant Feliu de Guíxols.

La nansa és un tipus d’ormeig de pesca que funciona com a trampa, un parany en forma de campana fet tradicionalment amb matèria primera com jonc, canya, branca d’olivera o d’altres espècies vegetals. La seva forma permet atrapar i no deixar sortir diferents tipus de peix, de molusc i de marisc. A l’interior s’hi posa l’esquer, normalment peix blau, que serveix per atraure la captura.

El visitant, mitjançant diferents plafons, fotografies i peces podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals (canya, branca d’olivera, tamariu…), entendre per a quin tipus d’espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.

Aquesta exposició es va inaugurar aquest dimecres 6 de juliol i comptà amb la presència del regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de l’Escala, Martí Guinart, i de la técnica del MASLE, Mariona Font, es podrá visitar fins el 16 d’octubre.

Aquesta exposició va anar acompanyada amb la publicació del llibre “El nansaire”, que es presentà en la darrera edició de la Festa de la Sal i que dóna inici a la nova col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal, editat per l’Ajuntament de l’Escala. Aquesta col·lecció neix amb la voluntat de recuperar i difondre el patrimoni vinculat a la confecció d’estris, eines, arts i bastiments emprats en els oficis i activitats que es mostren cada any en la Festa de la Sal de l’Escala i de la qual el proper setembre se celebra.