Presentació del darrer llibre d’Eudald Carbonell a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala

des. 23, 2022

El proper dijous 29 de desembre a les 7 de la tarda tindrà lloc, a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala, la presentació del llibre “El futur de la humanitat” amb la presencia del seu autor, l’arqueòleg Eudald Carbonell titulada.

En aquest nou llibre l’autor reflexiona i planteja diferents propostes sobre la nostra existencia: “Què és el que hem de fer? Què és el que necessitem per asegurar el futur de la humanitat? Sobre quines bases s’ha de construir l’humanisme tecnològic – la forma humana racional i crítica d’evolucionar cap a una espècie competent- perquè tingui èxit en la transformació de l’homo sapiens? La urgencia per obtener respostes a aquestes preguntes transcendents no ens ha de fer oblidar que els fonaments del futur només es poden construir sobre un bon funcionament del present”. La presentació, en format de conversa, anirà a càrrec de la directora del museu, Lurdes Boix Llonch.

Eudald Carbonell i Roura va néixer el 17 de febrer de 1953 a Ribes de Freser. Va cursar estudis superiors a Girona, Barcelona i París i es doctor en geologia del quaternari per la Universitat Pierre et Marie Curie (1986) i en història per la Universitat de Barcelona (1988). Des de l’any 1999, ocupa la càtedra de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és Investigador principal del Grup d’Autoecologia Humana del Quaternari d’aquesta universitat i Investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Ha realitzat viatges d’investigació i treballs de camp a França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Grècia, Tadjikistan, Algèria, Marroc, Tanzània, Kenya, Etiòpia, els Estats Units, Mèxic, Xina i molts d’altres països.

Ha dut a terme nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les quals destaquen les d’Atapuerca (Burgos), des del 1978, sota la direcció d’Emiliano Aguirre, a qui succeí el 1991 conjuntament amb José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga, i la de l’abric Romaní (Capellades, l’Anoia), que dirigeix des del 1983. El 1997 li fou concedit el premi Príncipe de Asturias en representació de l’equip d’Atapuerca. L’any 2000 rebé la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, lliurada per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 fou guardonat amb el Premi Nacional de cultura.