L’Escala, gent de mar.
EN MEMÒRIA DE MIQUEL BATALLER
El 16 de novembre, va morir a l’Escala, a setanta-vuit anys, Miquel Bataller i Fàbregas, col·laborador i amic del museu i molt vinculat a la vida de l’Escala.
Miquel Bataller va néixer a Girona l’any 1942. Les primeres experiències fotogràfiques les va tenir a 14 anys quan anava a muntanya. Per poder transmetre aquestes vivències es va comprar la seva primera càmera, una Werlisa, i va muntar el seu primer laboratori per revelar ell mateix les fotografies.
En Miquel va treballar del 1975 al 1990 com a tècnic a l’empresa Audifilms de Girona, que editava filmines i diapositives educatives per a les escoles. Durant vint anys es va dedicar a l’ensenyament de fotografia i tècniques de laboratori. Col·laborador de les revistes Destino, Presència, Revista de Girona, de l’Arxiu d’Imatges de la Diputació de Girona i de l’Arxiu Històric de l’Escala, ha exposat en diferents equipaments culturals.
Va establir la seva segona residència a l’Escala i des de llavors es va sentir atret pel món pesquer. De fet el treball fotogràfic d’en Miquel Bataller no és fruit de l’encàrrec, sinó de l’estima i l’admiració que ha sentit sempre envers la gent del mar i el poble que el va acollir. Durant aquests anys va realitzar molts retrats de pescadors, entre el 1970 i el 1990, la gran majoria dipositats a l’Arxiu Històric de l’Escala i que esdevenen un testimoni del món mariner de l’Escala que ha patit molts canvis.
Precisament l’any 2010 el Museu de l’Anxova i de la Sal va publicar la carpeta de fotografies en gran format: “MIQUEL BATALLER. Col·lecció de 36 fotografies. L’Escala, gent de mar. Retrats de pescadors 1970-1990”, amb motiu de la donació del seu fons fotogràfic vinculat a la nostra vila (prop de cent mil negatius) a l’Arxiu Històric de l’Escala. Col·laborador incondicional de la Festa de la Sal, fotografiava cada edició d’aquest esdeveniment amb tot detall, juntament amb el seu fill Xavier, i ens regalava totes les fotografies.
Juntament amb la seva esposa, Maria Lluïsa Ferrer, van crear la Fundació Astrid-21 per a la Síndrome de Down de Girona i Comarques. L’any 2010 Maria Lluïsa Ferrer va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya pel seu compromís en la inserció social dels afectats per la síndrome de Down. L’any 2011 va ser ella l’encarregada de fer el pregó de la Festa Major de l’Escala.
En Miquel deixa quatre fills, en Josep, l’Albert, en Marc i en Xavier. Precisament aquest últim continua la tasca de fotògraf del seu pare. En Miquel, per damunt de tot, era una persona entranyable i generosa i que va fotografiar gairebé totes les persones de l’Escala en tots moments.
L’Escala està de dol, et trobem a faltar.