Durant una setmana 25 experts en patrimoni marítim de França han analitzat l’impacte de la recuperació del patrimoni marítim visitant diferents exemples i realitats del municipi. De fet es va escollir l’Escala pel ressò que ha tingut el procés de candidatura UNESCO per la Festa de la Sal i també pel fet que el l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala fos nominat a millor museu europeu de l’any el passat 2020.
Aquest grup de professionals del patrimoni marítim, que formen part d’un projecte Erasmus+ subvencionat íntegrament per la Unió Europe ha visitat, des del dilluns 29 de novembre, i fins el divendres 3 de desembre, l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala (MASLE), la casa de pescadors de Can Cinto Xuà, el Museu de l’Anxova i de la Sal, la barraca recentement restaurada de la Creu, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, el museu de la fàbrica de Salaons Solés, les Drassanes Sala, el Club Nàutic de l’Escala, la Confraria de Pescadors de l’Escala i el MARAM, Centre d’Interpretació del Peix.
La dinàmica d’aquest grup de treball estava planificada en base a conèixer in situ les experiències i durant les tardes, en el MASLE, debatre i extreure conclusions del que s’havia treballat durant el matí. Arran d’aquesta llarga visita han sorgit projectes de futur, com per exemple el que genera molta expectació i il·lusió al museu: l’arribada el mes de juny d’una rèplica de vaixell romà, una ruta que iniciarà a França i desembarcarà a la costa d’Empúries. N’anirem informant.
Aquest projecte europeu subvencionat per Erasmus+ d’estudi d’experiències locals va néixer el 2017 amb una visita a Itàlia, va continuar el 2018 al País Basc, el 2019 va escollir-se Croàcia i aquest 2021 després d’un impàs a causa de la pandèmia, s’ha escollit l’Escala.