El proper dijous 16 de maig, a les 18.30 s’inaugurarà una placa al Cementiri Mariner de l’Escala en record de les víctimes del tràfic d’esclaus provinents d’Àfrica.
La placa porta per títol HOMENATGE A LES VÍCTIMES DE L’ESCLAVATGE I DEL TRÀFIC TRANSATLÀNTIC D’ESCLAUS (S. XV-XIX) 1994 – 2024 30 aniversari de la Ruta de l’Esclavatge de la UNESCO.
Entre els segles XV a XIX, prop de 15 milions de persones d’Àfrica occidental varen ser esclavitzades per les potències europees i transportades en condicions infrahumanes a les colònies d’Amèrica per a treballar com a mà d’obra forçada a les mines o a les plantacions de canya de sucre, tabac, cafè o cacau. Aquest comerç inhumà va enriquir enormement les persones i països que hi participaven. Catalunya també va participar d’aquest ignominiós comerç a partir de 1778, quan la corona espanyola va autoritzar el port de Barcelona a enviar vaixells a Amèrica acabant amb el monopoli de Sevilla i Cadis.
L’any 1839 Pere Manegat Sellés, nascut a l’Escala el 1788, va fundar la primera factoria espanyola d’esclaus a Cabinda (actual Angola). Entre 1829 i 1839 va transportar uns 2.500 esclaus en vaixells negrers. Durant molt de temps aquesta ha estat una història silenciada que ha tingut seqüeles com el racisme i la discriminació que encara perduren. L’any 2001 les Nacions Unides varen reconèixer l’esclavatge i el tràfic d’esclaus com a crim de lesa humanitat. L’Ajuntament de l’Escala vol retre un homenatge a la memòria de les víctimes d’aquest tràfic inhumà i apostar decididament per la cultura de la pau i la justícia social.
Precisament la inauguració d’aquesta placa coincideix amb el Simposi Internacional amb el títol “L’ESCLAVATGE (S. XV-XIX) I LES SEVES SEQÜELES. El repte dels museus i la societat davant del relat de l’esclavatge” el proper divendres 17 de maig el Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) acollirà un simposi amb especialistes internacionals.
Cal destacar que l’any 2024 coincideix amb el 185è aniversari de tres fets significatius relacionats amb l’esclavatge, dos dels quals vinculats a Pere Manegat Sellés, nascut a l’Escala:
- 1839: Fundació de la primera factoria espanyola d’esclaus a Cabinda (actual Angola) per part del negrer Pere Manegat Sellés (nascut el 1788 a l’Escala).
- Febrer de 1839: judici a Pere Manegat, a Sierra Leone, on fou declarat culpable de tràfic negrer i li confiscaren la goleta Isabel.
- 2 de juliol de 1839: Revolta dels 53 esclaus del vaixell espanyol Amistad, liderats per Sengbe Pieh (Sierra Leone). Arribats a la costa d’Estats Units i després del judici, el Tribunal Suprem els declarà lliures el març de 1840.
D’altra banda coincideix també amb el 30 aniversari de la creació de les “Rutes de l’Esclavatge” per part de la UNESCO.