UNA PLACA RECORDA LA IMPORTÀNCIA DEL MOLÍ DE SANT VICENÇ O D’EN DOU PER LA HISTÒRIA DE L’ESCALA

abr. 11, 2022

Dins el programa d’activitats d’activitats que el Museu de l’Escala organitza aquesta Setmana Santa el proper divendres 15 d’abril, a les 11h es realitzarà una visita guiada a l’entorn del molí de Sant Vicenç o d’en Dou. Tot just acabada la visita, a les 12h, s’inaugurarà una placa davant el portal de l’entrada on es recordarà la història del molí i el paper desenvolupat en els darrers segles en l’evolució històrica de l’Escala. Aquesta placa complementa la senyalèctica sobre patrimoni cultural de l’Escala que per encàrrec de l’Ajuntament de l’Escala realitza l’empresa Culturània.

Sota el títol “Els molins fariners i arrossers de l’Escala” i acompanyat per plànols i fotografies s’hi explicarà on s’ha localitzat el molí medieval d’Empúries, a tocar la muralla sud de Sant Martí d’Empúries, a partir d’una recerca feta des de l’Arxiu Històric de l’Escala. Aquest molí estava situat on desembocava antigament el rec del Molí vell, que prenia aigua del Ter a la resclosa de Colomers.

Un altre capítol de la història del molí que hi apareix ressenyat és com la construcció d’un nou molí a l’Escala al segle XVIII, el que ara es conserva, va generar nombrosos plets entre nobles durant l’auge del conreu de l’arròs. Durant anys la possibilitat de bastir un nou molí va enfrontar els Dou, el marquès de Ciutadilla i el el comte d’Empúries i duc de Medinaceli i Cardona. Dou guanyà el plet  15 de juliol de 1789 i acabà comprant el que havia començat Ciutadilla. Aquest edifici que es pot visitar en la ruta s’acabà el 1804, tal com consta a la llinda del balcó. El molí era el més proper a mar de la costa nord fins a Palamós. Tenia un embarcador que permetia transportar cereals en llaguts des dels vaixells, fet pel qual era molt concorregut pels pobles de la comarca i va fer augmentar el comerç marítim de l’Escala.

Un altre moment important de la història del molí és que permeté l’arribada de l’enllumenat elèctric a l’Escala. L’any 1895, Luís Fernando de Alós y de Martín, marquès de Dou, va instal·lar una central elèctrica en el molí de Sant Vicenç. L’Escala va il·luminar els carrers amb 113 bombetes incandescents, essent una de les primeres viles de Catalunya a disposar d’electricitat a tot el nucli urbà. Es varen instal·lar 3 fanals d’arc voltaic al port per fer llum als mariners les nits de temporal. Malgrat la resistència d’alguns sectors que vinculaven l’electricitat a la bruixeria, es va fer una festa en honor dels marquesos, la nit del 29 d’octubre, quan l’Escala va passar “de la foscor a la llum”.

Finalment cal destacar que l’escriptora Caterina Albert i Paradís, Víctor Català es va inspirar en aquest molí per al monòleg teatral La infanticida.

Pel que fa pròpiament a la visita, el preu sense vermut és de 5€. El lloc de trobada és el Museu de l’Anxova i de la Sal, avinguda Francesc Macià, 1. És necessari fer reserva prèvia a: inscripcions.lescala.cat

Per a més informació: museu@lescala.cat o al 972 77 68 15