Una visita guiada a l’exposició sobre l’Esclavatge protagonitza el Dia Internacional dels Museus d’aquests 2024 a l’Escala

maig 14, 2024

El proper dissabte 18 de maig, a les 6 de la tarda tindrà lloc, al Museu de l’anxova i de la Sal (MASLE) la visita guiada a l’exposició temporal “L’Esclavatge (S. XV-XIX) i les seves seqüeles” a càrrec de Lurdes Boix, directora de l’Arxiu Històric i del Museu de l’Escala, en el marc del Dia Internacional dels Museus (DIM)  en el qual l’Escala hi participa com cada any.

El Dia Internacional dels Museus se celebra des de 1977, promogut per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus). Enguany l’ICOM proposa celebrar la diada amb el lema que enguany és ‘Museus per l’educació i la investigació”, donant èmfasi al paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística.

Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest 2024, l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la nostra comprensió del món.

Per a més informació: museu@lescala.cat i 972 77 68 15.

La visita guiada es durà a terme a les 6 de la tarda  al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE), a l’avinguda Francesc Macià, 1.

Aquesta visita guiada a l’exposició coincideix amb el Simposi Internacional “L’ESCLAVATGE (S. XV-XIX) I LES SEVES SEQÜELES. El repte dels museus i la societat davant del relat de l’esclavatge” del proper divendres 17 de maig el Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) acollirà un simposi amb especialistes internacionals.

Per a desenvolupar aquest simposi es comptarà amb especialistes com Gustau Nerín Abad, antropòleg i historiador, Eloy Coly, gerent i conservador en cap de la Maison des Esclaves de l’illa de Gorée (Senegal); Hassoum Ceesay, historiador, director general i conservador dels museus de Gàmbia, Christian Block, del Museu d’Aquitània de Bordeus (França). També es comptarà amb la participació d’Aliou Diatta (Senegal – Barcelona)) i Ibrahim Fatajó (Gàmbia- Llagostera), dos immigrants africans residents a Catalunya.

D’altra banda durant el Simposi es farà la primera projecció a Catalunya del film “A ilha dos Escravos” que  serà presentada per la seva directora artística, l’escalenca Maria Rosa Ros. Cal ressenyar que l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, inaugurarà l’exposició: “Monuments de la Ruta de l’Esclavatge de la UNESCO a l’Àfrica occidental. L’altra mirada” i la directora del Museu de l’Escala i coordinadora del simposi, Lurdes Boix, presentarà el llibre i el vídeo del mateix títol, fruit del seu treball a Àfrica occidental. L’exposició es podrà visitar al Museu de l’Anxova i de la Sal fins el 31 de desembre d’enguany.

El simposi es clourà amb un petit concert de kora a càrrec del griot africà Momi Maiga.

Aquest Simposi dóna continuïtat a accions realitzades des del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala amb l’objectiu de donar a conèixer aquest passat vergonyós que les  societats modernes occidentals tenen el deure d’afrontar. En aquest sentit el passat 2023 es va presentar i publicar el Full d’Història Local núm. 123 amb el títol “Comerciants i negrers escalencs a Cuba”, a càrrec de Jesús Faig Sureda.

Prèviament a la celebració d’aquest Simposi s’haurà inaugurat una placa en el Cementiri Mariner de l’Escala en record de les víctimes de l’esclavatge.