A partir del dimarts 20 de juny es pot visitar, al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, l’exposició temporal “Varadors de Formentera”, amb fotografies i poemes de Mercè Font i Jordi Llenas. Els varadors són un punt d’atracció de les caminades dels autors per l’illa de Formentera que coneixen força bé ja l’any 2000, van organitzar i col·laborar en unes Jornades culturals entre Torroella de Montgrí i Formentera. El motiu del lligam entre ambdós territoris és la figura de Guillem de Montgrí, que va prendre part en el repoblament de les Pitiüses.
Els protagonistes de l’exposició són els varadors, els escars com s’anomenen a l’Empordà.Per Mercè Font i Jordi Llenas “són un lloc que ens crida, un lloc on fem parada obligada, per fer fotos i per seure i pensar. Controlar el contrallum i l’enquadrament… és com un joc gairebé inconscient. Et deixes portar fins que aconsegueixes la imatge que et satisfà.
Seure i estar atent al que se sent també és un joc. L’escalfor de la fusta, un dia d’estiu, pot parlar, gairebé amb paraules, de l’alegria del mar o la lentitud del silenci”. Això és el que evoquen aquest conjunt d’imatges acompanyades d’un text en estrofes de sis heptasíl·labs.
Mercè Font Pi (Torroella de Montgrí, 1961) és filòloga i escriptora de vocació. Ha publicat articles en revistes com El Montgrí, Papers del Montgrí, Gavarres i Revista de Girona. També ha publicat poemes en reculls col·lectius i una novel·la L’Ajudant del metge (2010), Premi Fnac 2011.
D’altra banda en Jordi Llenas Déu (Torroella de Montgrí, 1958) és retratista de paisatges. Les seves fotografies han estat publicades entre d’altres llocs a la portada del Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí de l’any 2021. Tenen previst properament una exposició de la col·lecció VARADORS DE FORMENTERA a la Sala Tur “Gabrielet” de St. Francesc de Formentera del 30 de juliol al 8 d’agost.
360 escars i les seves barraques varen ser declarats Bé d’Interès Cultural el 2009 pel Consell Insular de Formentera. A l’Escala tenim les barraques de la Creu i els seus escars pendents de ser protegits també amb la màxima protecció patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya com a BCIN. Els dos exemples són una mostra de la tradició pesquera que ha perdurat al llarg dels anys i s’han convertit en imatges icòniques, tant de Formentera com de l’Escala.
Es podrà visitar al Museu de l’Anxova i de la Sal fins el 23 de juliol.
La inauguració de l’exposició es farà el divendres 7 a les 7 de la tarda.