El passat divendres 2 de febrer un grup d’alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van estar tot el dia fent tasques d’escaneig de la barca de teranyina “Paca”, davant les Drassanes Sala, al port de la Clota de l’Escala.
El responsable d’aquesta actuació és el professor Igor Bogdanovich, Tècnic Superior en Recerca de la UAB i que forma part del Open Labs, laboratori digital que té com a objectiu la difusió de tècniques de digitalització per grups de recerca i per la societat en general. Els alumnes formen part del “Màster d’Humanitats i Patrimoni Digital”, de la UAB, i se suma a altres experiències en l’escaneig d’elements del patrimoni històric. Els alumnes aprenen a escanejar i els museus disposen d’una còpia digital, com ja fa anys que s’està fent a Empúries, on l’ha escanejat recentment l’escultura d’Asklepi.
Aquest escaneig dóna com a resultat una còpia en 3D amb moltes aplicacions, fins i tot permetria tornar a construir la barca amb aquesta informació amb una màquina de CNC per fusta, a més per poder difondre peces úniques o en perill de desaparèixer. En el cas de la teranyina “Paca” s’escanegen totes les seves parts i s’identifica cada peça, conservant i perdurant el ric lèxic vinculat a l’ofici de fer barques, un ofici en perill de desaparèixer pel que fa als seus coneixements i habilitats tradicionals. Per la “Paca” s’han utilitzat tres escàners per garantir una fotometria completa.
Aquesta experiència se suma al projecte de salvaguarda, restauració i d’ús social i cultural de la teranyina “Paca”, la darrera embarcació de fusta bastida a l’Escala per anar a la captura de peix blau, donada a l’Ajuntament de l’Escala.