ELS ELEMENTS PROTECTORS DE LES CASES I MASOS DE L’ESCALA, PROTAGONISTES D’UN NOU FULL D’HISTÒRIA LOCAL

maig 12, 2021

El proper dissabte 15 de maig, a les 11h, tindrà lloc al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) la conferència i presentació del número 105 de la revista Fulls d’Història Local: “SÍMBOLS DE PROTECCIÓ A L’ESCALA” Espantabruixes i signes exorcitzadors a les llars escalenques” de Gabriel Martín Roig. Aquest acte formar part de les XII Jornades del Centre d’Estudis Escalencs i va acompanyat amb una visita guiada a Cinclaus i Sant Martí d’Empúries. Per poder assistirala conferència i a la visita guiada cal formalitzar la reserva prèvia a inscripcions.lescala.cat

Per a poder fer la visita guiada caldrà vehicle propi ja que ens desplaçarem als veïnats de Cinclaus i de Sant Martí d’Empúries.

 A moltes cases de Sant Martí d’Empúries, Cinclaus, les masies de les Corts, els Recs i Vilanera  i també del barri vell de l’Escala encara es conserven llindes amb inscripcions, dates, símbols i elements protectors, que són reminiscència d’èpoques passades que s’han anat perpetuant en el temps.

Tots aquests elements també formen part del patrimoni històric de l’Escala i cal protegir-los, perquè, a més de tenir un alt contingut estètic, expliquen l’evolució històrica del municipi i la seva conservació està continguda en les lleis del patrimoni cultural. Abans que la construcció de noves edificacions esborri el seu rastre, és bo de donar a conèixer aquest ric patrimoni per conscienciar de la necessitat de preservar-lo encara que siguin reincorporant-lo a la nova edificació.

Gabriel Martín Roig és llicenciat en Belles arts per la Universitat de Barcelona, Màster en Museologia i gestió del patrimoni artístic, etnològic i cultural i Postgraduat en comissariat d’exposicions d’art contemporani. Compagina la publicació de llibres especialitzats en tècniques artístiques amb l’estudi de la història local i la documentació del patrimoni artístic, arqueològic i etnològic de l’Empordà. És autor de llibres com: “Castells del Baix Empordà”, “L’Empordà mític. Llegendes” i “L’Empordà històric. Llegendes”, entre d’altres.