Barca de teranyina "Paca"

El projecte sobre la barca de teranyina “Paca” és una operació cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca

PRESENTACIÓ
PLA D’USOS

VIDEO HISTÒRIA

DE LA TERANYINA A LA WEB

PRESENTACIÓ

 

​La “Paca”, la darrera teranyina de pesca feta a l’Escala l’any 1982, va tornar a l’Escala el 9 de març de 2022 per tal d’incorporar-se al patrimoni del museu i ajudar a difondre el patrimoni pesquer local.

Aquesta va ser la darrera barca de teranyina construïda a les Drassanes Sala de l’Escala, les drassanes en actiu més antigues de la Mediterrània occidental. Precisament va ser el mestre d’aixa que la va construir el 1982, Salvador Sala, el que es va assabentar l’any 2020 que la “Paca” era a punt de ser desballestada al port d’Arenys de Mar, on havia viscut els seus darrers anys d’activitat. El seu darrer propietari havia adquirit una barca nova i, segons la normativa vigent, havia de destruir la vella.

Sala es va posar en contacte amb el Museu de l’Anxova i de la Sal per veure si es trobava una opció per salvar-la. Es dóna el circumstància que la mateixa legislació permet evitar el desballestament si l’embarcació deixa de formar part de la llista pesquera i reorienta la seva funció vers finalitats socials i/o culturals.
Així va iniciar un llarg procés que ha acabat en èxit. El propietari de la barca va accedir a cedir-la gratuïtament a l’Ajuntament de l’Escala per tal de poder ser conservada i salvaguardada per a finalitats educatives i culturals.

Finalment, doncs, el 9 de març de 2022, la teranyina “Paca”, de 7,10 m d’eslora i 2,60 m de mànega, després de seguir els procesos legals pertinents, va tornar a l’Escala per ampliar el ventall de l’oferta cultural que permet oferir el ric patrimoni de la vila.

Ara és quan comença una segona vida per la teranyina “Paca” i amb aquest objectiu es treballa en un calendari de diferents fases. Primer de tot ha estat avaluada, revisada i restaurada per part de les Drassanes Sala. Precisament en el taller de restauració d’embarcacions que durant 4 caps de setmana organitza el Museu de l’Anxova i de la Sal, cada any, del setembre i octubre del 2022, s’inicià la seva restauració.

Posteriorment, un cop la barca estigui operativa i en condicions, a més de disposar de tota la documentació en regla, es posaran en marxa les diferents accions i activitats de caràcter social i cultural plantejades en el seu Pla d’Usos que tot just s’acaba d’enllestir.

Un dels objectius és que formi part del programa pedagògic del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) oferint sortides a les escoles de la vila per explicar com es practicava i es practica la pesca del peix blau. També, com a barca del poble que serà, es planteja la possibilitat d’esdevenir element actiu en esdeveniments locals com la Festa de la Sal, la Cavalcada de Reis, la Feta de l’Anxova, la Vila del Llibre, la Festa del Carme, la Festa de Sant Pere, i d’altres esdeveniments.

Paral·lelament s’ha una una recerca sobre la història de la barca, recollint els testimonis de les persones que van treballar en la seva construcció i també les que s’hi van embarcar, els que van formar part de les seves tripulacions des del 1982 fins ara.

En definitiva, cal entendre la disponibilitat d’aquesta barca com un espai patrimonial més a afegir als equipaments ja existents, ja que posa en valor i al servei del municipi una embarcació construïda en una drassana escalenca, per encàrrec d’una família d’armadors escalencs i dedicada a l’extracció de peix blau, concretament d’anxova, espècie estretament vinculada a l’economia de la vila.

Es dona, a més, la circumstància que la barca es va traslladar al port de l’Escala el dia 9 de març, coincidint amb la festivitat de santa Francesca Romana. Precisament l’embarcació es diu “Paca”, diminutiu de Francesca, en homenatge a Paca Barragán, mare de l’armador que la va fer construir l’any 1982, Lluís Sureda Barragán, ex patró major de la Confraria de Pescadors de l’Escala.

Lluís Sureda i Salvador Feliu, el mestre d’aixa que la va construir, van formar part de la comitiva que va rebre la “Paca” de tornada a casa, tot recordant anècdotes i moments històrics viscuts durant la construcció i l’ús de la barca durant els seus primers anys. Lluís Sureda i el seu pare podien sortir sols a pescar amb aquesta teranyina, pel fet de ser d’unes dimensions més petites que les teranyines actuals, fins que la van vendre per fer-ne una de més gran i li van perdre la pista.

PLA D’USOS DE LA BARCA DE TERANYINA “PACA”

 

 “PACA”, LA DARRERA TERANYINA

 

BARCA “PACA”, DE LA TERANYINA A LA WEB

 

Aplicació La Paca, biografia d’una barca de teranyina